Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

TELEFON

+386 51 802 678

EMAIL

info@econic.si

Kako izbrati najustreznejši električni skiro?

Mar 13, 2021

Kaj je pomembno pri nakupu električnega skiroja? Kateri skiro je najustreznejši za vas? Kaj so najpomembnejše razlike med električnimi skiroji? Ta članek vam bo pomagal razumeti razlike med različnimi modeli in serijami skirojev in pomagal pri odločitvi  za električni skiro, ki bo kar najbolje ustrezal vašim potrebam.

Kaj morate upoštevati ko izbirate električni skiro?

Ko primerjate različne skiroje, vedno upoštevajte dejstvo, da so tehnične karakteristike navedene pri električnih skirojih rezultat meritev v testnem okolju, z voznikom teže cca. 75 kg, na ravnem terenu, brez vetra in s povprečno hitrostjo vožnje 20-25 km/h. To so namreč dejavniki, ki vplivajo na zmogljivost električnega skiroja. Glede na svojo težo in te dejavnike, ki vplivajo na zmogljivost skiroja, lahko precej dobro predvidite kakšna bo zmogljivost električnega skiroja izven testnega okolja – torej z vami kot voznikom in v običajnem okolju.

Ko izbirate električni skiro, imejte v mislih dve glavni skupini dejavnikov na podlagi katerih boste lahko izbrali za vas najustreznejši model električnega skiroja:

 1.  Dejavniki na katere NE MORETE vplivati – oz. jih ne morete spremeniti hitro in enostavno:

– vaša teža

teren po katerem se boste največ vozili

razdalja na kateri se boste največ vozili, in ki jo morate prevoziti  z enim polnjenjem baterije

 1. Dejavniki na katere LAHKO vplivate – vaše želje, pričakovanja, ki jih lahko spreminjate glede na situacijo, ponudbo in na podlagi katerih se lahko odločite za:

moč motorja

izgled / design

varnost in udobje

prenosljivost

Ko se odločate za nakup, najprej upoštevajte dejavnike na katere NE MORETE VPLIVATI, ker ti dejavniki lahko močno omejijo vašo izbiro oz. nabor skirojev, ki so ustrezni za vas. Na primer, če ste težki 100 kg in je vaša običajna razdalja, na kateri se boste vozili cca. 40 km, med drugim tudi po klancu navzgor, ne morete izbrati lahkega električnega skiroja, s šibkejšo baterijo in osnovno močjo motorja, pa če bi si to še kako želeli. V tem primeru osnovni model električnega skiroja ne bo zadovoljil vaših potreb. Torej, najprej je potrebno ugotoviti med čem lahko izbirate, kajti vsi modeli niso ustrezni za vse.

 

 1. Dejavniki na katere NE morete vplivati:

Teža voznika

V prvi vrsti morate pri izbiti električnega skiroja upoštevati svojo težo, kajti to neposredno določa moč motorja, ki jo mora imeti el. skiro. Močnejši je motor, več teže lahko prenese, ne da bi to vplivalo na hitrost vožnje oz. ga upočasnilo. Če ste težji, so za vas primerni modeli z močjo motorja 500W in več:

Lastnosti terena

Druga stvar, ki jo morate upoštevati so lastnosti terena po katerem se boste največ vozili.  Od tega je odvisna moč motorja, ki ga mora imeti vaš električni skiro, teža električnega skiroja in velikost pnevmatik:

 • Močnejši kot je motor, lažje bo električni skiro premagoval vožnjo v klanec.
 • Težji  kot je skiro in/ali voznik, težje bo šel v klanec.
 • Večje kot so pnevmatike, bolj udobna je vožnja tudi po neravnem terenu, in manj boste čutili nepravilnosti na cestišču.
 • Če se boste redno vozili v klanec, vam priporočamo, da izbirate le med lahkimi in srednje lahkimi modeli s 500W motorjem kot je na primer Joyor X5S.

Zakaj? Zato ker potrebujete močan motor za vožnjo v klanec, toda hkrati potrebujete tudi lahek električni skiro. Joyor električni skiroji Y serije imajo močne motorje 500w, ampak sami električni skiroji so težki, kar ji upočasnjuje pri vožnji v klanec, zato niso najbolj ustrezni v tem primeru.

Če ste lahek voznik – s težo pod 65 kg, bi bili za vas tudi za vožnjo v klanec, ustrezni tudi modeli s 350 do 400W motorjem:

Če se ne boste vozili le po gladkem asfaltu, ampak tudi po neravnih terenih, makadamski cesti, svetujemo da izbirate med modeli, ki omogočajo udobno vožnjo tudi na zahtevnejših terenih:

 

Razdalja

Če boste dnevno prevozili manj kot 20 km, vam ni potrebno skrbeti, kajti vsi skiroji iz naše ponudbe so ustrezni za takšno razdaljo. Seveda to razdaljo premagajo z enim polnjenjem baterije.
Če pa bo vaša običajno razdalja daljša, ali pa se boste za vikende odpravili na izlet z električnim skirojem, potem svetujemo, da izbirate med modeli z večjim dosegom.  Doseg električnega skiroja je odvisen od njegove baterije. Tukaj je sezam vseh naših modelov in njihovih dosegov:

 

 1. Dejavniki na katere LAHKO vplivamo

Zdaj ko ste omejili izbiro s tem, da ste izločili opcije, ki ne ustrezajo vašim potrebam (razen če niste lahek voznik, ki se bo vozil na krajše razdalje na ravnem in gladkem terenu), se lahko posvetite razlikam med različnimi serijami in modeli skiroje in razmislite o vaših osebnih željah – preferencah:

Ko izbirate električni skiro iz naše ponudbe je pomembno da veste 5 stvari,  ki vam bodo pomagale pri izbiri:

 • Pri Joyor električnih skirojih imajo vsi modeli ene serije (A, F, X, G, Y) popolnoma enak dizajn in izgled, edina razlike med njimi so tehnične karakteristike, ki jih večinoma določata motor in baterija – torej moč in doseg.
 • Večja je moč motorja, večja bo tudi teža električnega skiroja.
 • Večji kot je doseg električnega skiroja, večja je teža električnega skiroja.
 • Skoraj pri vseh naših modelih električnih skirojev, se lahko dokupi tudi sedež.
 • Vsi Joyor in Hikerboy skiroji imajo vsaj enojno vzmetenje (sprednje).

Zdaj ko smo si vse pogledali dejavnike pri nakupu električnega skiroja pa si poglejmo še razlike med električnimi skiroji iz naše ponudbe.

ELEKTRIČNI SKIROJI JOYOR

Joyor – serija AČe so vam pri električnem skiroju všeč polne pnevmatike, kjer ni možnosti predrtja in lahek, sodoben dizajn, priporočamo električni skiro Joyor A3. Namenjen je vsem, ki večji poudarek dajejo uporabnosti in nezahtevnemu vzdrževanju kot udobju. S tem skirojem lahko pozabite na prazno pnevmatiko, vendar se hkrati zavedajte, da vožnja s polnimi pnevmatikami ni tako udobna kot z napihljivimi. Vendar ima Joyor A3 enojno sprednje vzmetenje, ki ublaži tresljaje na neravnih površinah. Ena od posebnosti tega električnega skiroja je, da ima motor spredaj in ne zdaj kot večina drugih skirojev. Joyor A3 je zelo lahek in sodoben ter privlačnega dizajna – poleg sprednje in zadnje luči ima še stranske ambientalne luči z nastavljivimi barvami ter možnost Bluetooth povezave. Ta skiro je na voljo tudi v različici z zamenljivo baterijo in zato daljšim dosegom – Joyor A5, ki sicer ni v naši redni ponudbi, vendar je dobavljiv in vam ga z veseljem predstavimo, če želite.

Joyor serija F – ko sta vam pomembna prenosljivost električnega skiroja in funkcionalnosti, je Joyor serija F prava izbira. Naj poudarimo, da so to v primerjavi z večino skirojev na našem trgu, že hitrejša, večja in resnejša električna vozila, izdelana iz letalskega aluminija, namesto iz plastike. Za udobnejšo vožnjo imajo vsi skiroji serije F sprednje vzmetenje,  el. skiro Joyor F5+ pa dvojno vzmetenje (torej sprednje in zadnje), kar doda 500g teže skiroja, vendar omogoča veliko bolj udobno vožnjo. Imajo zadnjo bobnasto zavoro.

Glavna razlika skirojev Serije F  v primerjavi s serijo X in Y so manjša 8’’ kolesa in manjši okvir, zato je skiro lažje zložiti, je bolj prenosljiv in zato zelo primeren za tiste, ki kombinirajo vožnjo z avtomobilom, saj ga brez težav pospravite v avto. Električni skiroji Joyor serije F imajo sprednjo napihljivo in zadnjo polno pnevmatiko, pri kateri ni možnosti predrtja, po drugi strani pa je vožnja po negladki cesti nekoliko manj udobna. Pri modelu Joyor F5+ dvojno vzmetenje v celoti odpravi to pomanjkljivost. Luči pri seriji F so manjše kot pri serijah X in Y.

Joyor serija X za udobno vožnjo na srednje lahkem električnem skiroju. Glavna prednost Joyor električnih skirojev serije X je, da so – medtem ko imajo večja kolesa podobna seriji Y – še vedno relativno lahki in zato bolj prenosljivi, ko so zloženi. Velike 10’’ napihljive pnevmatike zagotavljajo gladko in udobno vožnjo tudi po neravnih površinah. Imajo disk zavoro ter tako kot seriji A in F sprednje vzmetenje, vendar pa so njihove sprednje luči večje od skirojev serije A in F.  Zasnovani so tako da nudijo optimalno ravnovesje med zmogljivostjo in prenosljivostjo – torej so zelo zmogljivi, pa hkrati ne pretežki in zato prenosljivi.

Joyor serija G – za vožnjo na daljše razdalje brez bojazni za predrtje pnevmatik. Električna skiroja Joyor serije G – izstopata s svojo stabilnostjo, vzdržljivostjo in zmogljivostjo. Imata 8,5’’ polne pnevmatike ter dvojno sprednje in zadnje vzmetenje, ki kljub polnim pnevmatikam poskrbi za gladko in varno vožnjo. Njuna zasnova omogoča dobro stabilnost in udobje med vožnjo. Joyor G5 ima najmočnejši motor –  600W in baterijo z najvišjo napetostjo 52V med vsemi Joyor skiroji. Zato zagotavlja varno vožnjo na dolge razdalje (do 75 km).

Joyor serija Y – ko prisegate na varnost, udobje in najsodobnejši dizajn. Električni skiroji serije Y so sinonim za varnost, udobje in dizajn. Imajo večja in širša kolesa, dvojno sprednje in zadnje vzmetenje, ki zagotavlja izjemno udobno vožnjo tudi po ne gladkih površinah. Imajo sprednje in zadnje disk zavore ter velike sprednje in zadnje luči. Njihova posebnost so smerniki, kar zagotavlja maksimalno varno zavijanje. Serija Y se ponaša tudi z najnaprednejšim dizajnom med vsemi Joyor skiroji. Tako Joyor Y5S kot Joyor Y10 imata močan 500W motor, edina razlika med njima je baterija. Joyor Y10 ima trpežnejšo baterijo, ki ji mu omogoča skoraj neverjeten doseg – vse do 100km z enim polnjenjem baterije.

HIKERBOY ELEKTRIČNI SKIROJI

Električna skiroja HikerBoy Urban Comfort in  Hikerboy City Light – sta namenjena udobni in varni mestni vožnji. S srednje močnim motorjem 350W, dosegom 25 km z enim polnjenjem baterije nudita povsem dovolj večini uporabnikov, ki električni skiro uporabljajo za transport po mestu. Zaradi velikih 10’’ pnevmatik in širokega stojišča je vožnja z njima izjemno udobna. K dodatni varnosti vožnje pa pripomore dvojni zavorni sistem.

HikerBoy Urban Turbo, HikerBoy Off Roadsta vsekakor posebna električna skiroja, namenjena resničnim ljubiteljem e-vožnje, katerih cilj pri nakupu električnega skiroja ni le uporabnost in funkcionalnost – torej priti od točke A do točke B, ampak predvsem užitek v vožnji in doživetje same vožnje.  Oba električna skiroja sta zelo zmogljiva in omogočata doseg 40 km z enim polnjenjem baterije. Oba sta primerna za vožnjo po razgibanem terenu.  HikerBoy Urban Turbo ima kar dva 500W motorja, kar mu omogoča skoraj neverjetne pospeške za električni skiro. HikerBoy Off Road pa ima tri kolesa, zaradi česar je odličen za t.i. off- road vožnjo, ki je z njim prava avantura.

 

Zdaj ko ste spoznali razlike med različnimi modeli skirojev iz naše ponudbe, je tu še nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri izbiri električnega skiroja:

 • Če si želite pnevmatike, kjer ni možnosti predrtja, sprednji motor, lahek in modern design ter bluetooth povezljivost, potem  je Joyor A3 prava izbira za vas.
 • Če je vaša prioriteta dolga, varna vožnja, brez skrbi za predrtje pnevmatik, izbirajte med modeloma Joyor G1 in  Joyor G5.

 

Kot ste verjetno opazili, ni enostavnega odgovora ali enega tipa skiroja, ki bi ustrezal vsem in bil najboljši v vsem. Vse je odvisno od vaših okoliščin, potreb in želja. Ponujamo širok izbor električnih skirojev med katerimi lahko izbirate. Kateri od njih, vam najbolj ustreza, se boste odločili sami, vendar pa smo vam tudi mi vedno pripravljeni pomagati pri izbiri.

Za nasvet nas pokličite na tel: 051 802 678 ali nas kontaktirajte po e-pošti info@econic.si. Z veseljem vam bomo pomagali.

Zelo pomembna pri nakupu električnega skiroja pa je tudi sama izkušnja vožnje – električne skiroje Joyor lahko brezplačno preizkusite v naši poslovalnici na Nazorjevi ulici 8 v Ljubljani. Za brezplačen preizkus skiroja se prosimo predhodno najavite po mailu ali telefonu.

 

 

Košarica
 • V košarici ni izdelkov