Več zadetkov ...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

TELEFON

+386 51 802 678

EMAIL

info@econic.si

Nasveti za uporabo in vzdrževanje električnega skiroja pozimi

Nov 14, 2021

Zima prihaja, zato je pred vami nekaj napotkov za pravilno uporabo in vzdrževanje vašega električnega skiroja v zimskih mesecih:

Električni skiroji načeloma niso primerni za vožnjo v zimskih razmerah, saj hladno in vlažno vreme negativno vpliva na lastnosti električnega skiroja. Prav tako pa je vožnja pozimi – predvsem po spolzkih ali poledenelih površinah – lahko zelo nevarna.

Vlaga

Na prvi pogled se zdi vlaga neškodljiva, vendar lahko na dolgi rok električnemu skiroju povzroči velike težave, ki pa se ne pokažejo takoj. Postopoma lahko zaradi vlage določeni deli zarjavijo oz. oksidirajo, kar pripelje do okvare električnega skiroja.

Nizka temperatura

Nizka temperatura negativno vpliva ne le na udobje voznika, ampak tudi na tehnične lastnosti baterije. Celice v bateriji lahko zamrznejo, to pa povzroči nižjo napetost in zmanjšano kapaciteto, zaradi česar boste z enim polnjenjem baterije v zimskem času naredili manj kilometrov kot v toplih mesecih leta.

Dež

Zaradi same zasnove električnega skiroja, vožnja po mokrih in spolzkih cestah dodatno poveča tveganje za padec ali nesrečo. Če pa se že vozite z električnem skirojem po dežju, prilagodite stil vožnje in hitrost tem razmeram. Nikakor pa ne vozite po cestišču z več kot 3 cm nivojem vode, saj s tem tvegate nepopravljivo okvaro baterije in ostalih delov skiroja. Po končani vožnji v dežju, skiro obvezno očistite z suho krpo ter posušite.

Sneg

Vožnja v snegu ni priporočljiva!

Vzdrževanje in shranjevanje električnega skiroja v zimskem času

Po vsaki vožnji električni skiro obrišite z suho krpo. Električni skiro naj bo skladiščen v suhem prostoru s temperaturo 15-20 ⁰C. Baterija je tisti del skiroja, na katerega na koncu najbolj vpliva dolgotrajno skladiščenje. Idealna napetost baterije med daljšo neuporabo skiroja je 75%. Da bi jo ohranili v dobrem stanju, jo je priporočljivo vsakih 30 dni delno izprazniti ter ponovno priključiti na polnjenje za 30-60 min, saj se le tako ohrani njena max. zmogljivost.

Popolnoma izprazniti baterijo in jo ponovno napolniti NI priporočljivo. Idealno bi bilo, da se baterija znova napolni, ko pade njena kapaciteta na min 30%. Nikakor pa ne pod 10%!

Med shranjevanjem električnega skiroja je potrebno redno preverjati tlak v pnevmatikah, kot tudi vse gibljive dele skiroja ter svetila.