Več zadetkov ...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

TELEFON

+386 51 802 678

EMAIL

info@econic.si

Varna vožnja z električnim skirojem

Feb 23, 2020

Z večjo uporabo in priljubljenostjo električnih skirojev, se pojavlja tudi vse več vprašanj o tem ali je vožnja z električnimi skiroji varna ali ne. Če dobro pomislimo, prav nobena stvar v našem življenju ni povsem varna. Tudi vožnja z električnim skirojem ni. Pravzaprav je nekaj tveganja v čisto vsem kar počnemo – tudi če se peš odpravimo po cesti, se nam lahko zgodi nesreča. Pomembno je, da tisto kar počnemo, počnemo tako, da v kar največji moži meri zmanjšamo tveganje. In enako velja za električne skiroje – tako kot vožnja z drugimi vozili ali pa kakršnakoli druga aktivnost, tudi vožnja s skiroji ne more biti 100% varna. Vendar pa z upoštevanjem le nekaj preprostih pravil in uporabo ustrezne opreme lahko močno zmanjšamo možnost nesreče in se zavarujemo pred poškodbami.

 

Nadenite si čelado!

Po trenutno veljavni zakonodaji uporaba čelade na električnih skirojih sicer ni obvezna. Vendar pa vsekakor toplo priporočamo, da vedno poskrbite za svojo varnost in si pred vsako vožnjo nadenete čelado. Za vožnjo lahko uporabite navadno kolesarsko čelado, še bolje pa je če si priskrbite čelado za električni skiro, s čimer boste ne le povečali varnost, temveč tudi zaokrožili svoj trendovski videz – ponudbo privlačnih čelad za električne skiroje si lahko ogledate med dodatno opremo.

 

Na vozite se v paru!

Električni skiro je namenjen le za enega uporabnika. Morda je videti zabavno,  vendar se v primeru da se na električnem skiroju hkrati vozita dva uporabnika, močno zmanjša stabilnost vožnje in hkrati močno poveča možnost nesreče. Poskrbite za varnost prijateljev in sebe in se nikoli ne vozite v paru.

 

Smer vožnje

Bodite pozorni pri spreminjanju smeri vožnje. Velika večina električnih skirojev nima smernikov. Obstajajo pa tudi izjeme, kot na primer Joyor Y5S in Joyor Y10. Nakazovanje smeri vožnje z roko na električnem skiroju, ki smernikov nima, je težavno, ker uporaba le ene roke zmanjša stabilnost vožnje.

 

Vožnja v območjih za pešce

Po trenutno veljavni zakonodaji električni skiro sodi med posebna prevozna sredstva, zato vožnja z njim na  pločnikih in na ostalih površinah namenjenih pešcem ni prepovedana (v pripravi je nov zakon, ki bo to po vsej verjetnosti omejil). Na površinah namenjenih pešcem vozite še posebej previdno. Vedno močno zmanjšajte hitrost vožnje (priporočljivo na hitrost pešca) ter upoštevajte dejstvo, da imajo pešci vedno prednost. Poskrbite, da na noben način ne ogrožate varnosti pešcev in sebe. Še posebej pozorni bodite na najmlajše in najstarejše udeležence v prometu.

 

Brez telefona in drugih naprav!

Kot že omenjeno je iz vidika stabilnosti pri električnem skiroju pomembno, da imate obe roki vedno na balanci. Zato med vožnjo nikakor ne uporabljajte mobilnega telefona ali kakšne druge naprave. Telefon lahko med vožnjo varno spravite v za to namenjeno torbico za skiro, ki ju najdete v ponudbi dodatne opreme. Pred vsako uporabo mobilnega telefona pa se seveda varno ustavite.

 

Vožnja po kolesarski stezi

Tudi po kolesarski stezi vozite previdno in prilagodite hitrost ostalim udeležencem. Upoštevajte dejstvo da je vožnja z električnim skirojem tiha, zato vas drugi kolesarji in pešci ne slišijo in mnogokrat ne pričakujejo. Še posebej pozorni bodite na mlajše udeležence v prometu.

 

Vožnja v dežju

V kolikor niste zares izkušen voznik električnega skiroja, vam vožnjo v dežju odsvetujemo. Na spolzki podlagi je težje obvladati ravnotežje in stabilnost.

 

Vožnja po razgibanem terenu

Večina električnih skirojev je namenjena za vožnjo po gladki asfaltni podlagi, skratka za vožnjo po mestu, niso pa primerni za razgibane terene kot na primer makadam ali gozdna pot. V kolikor je v vas več pustolovskega duha, ste že izkušeni voznik električnega skiroje in si vseeno želite »off-road« vožnje pa obstajajo električni skiroji, ki so namenjeni prav temu. Preverite v naši ponudbi skiro HikerBoy OFF-ROAD, ki je namenjen vožnji po razgibanem terenu.

 

 

Kako varna bo vaša vožnja z električnim skirojem je torej v veliki meri odvisno od vas samih – od upoštevanja osnovni pravil in uporabe opreme za varnost. Ne pozabite, da vaša vožnja, kljub temu ne bo nič manj zanimiva in zabavna – vožnja z električnim skirojem vas vsakič znova napolni s pozitivnimi vibracijami in vam pričara nasmeh na obraz.

ŽIVLJENJE JE NESKONČNO POTOVANJE – NAJ BO VARNO, VESELO IN Z VETROM V LASEH ?